BANKING AWARENESS MCQ-2

Q.1. The maximum amount of the total Revenue earned by the government of India comes from: 
(1) Income Tax 
(2) Customs Duty 
(3) Excise Duty 
(4) Value Added Tax 
(5) Corporate Tax

Q.2. Capital Market Regulator is— 
(1) RBI 
(2) IRDA 
(3) NSE 
(4) BSE 
(5) SEBI

Q.3. IMPS stand for— 
(1) Immediate Payment Service 
(2) Internet Money Payment Service 
(3) Internal Market Payment Service 
(4) Important Payment Service 
(5) None of These

Q.4. Which of the following bank launches India’s first Mobile ATM?
(1) HDFC Bank
(2) Axis Bank
(3) ICICI Bank
(4) SBI
(5) None of These

Q.5. India’s first “talking” Automated Teller Machine (ATM) for visually impaired located in___?
(1) Ahmedabad
(2) Pune
(3) Kolkata
(4) New Delhi
(5) None of These

Q.6. Which of the following bank has launched ‘mVisa’ – a mobile-based payments solution? 
(1) HSBC Bank
(2) ICICI Bank
(3) SBI
(4) Canara Bank
(5) Yes Bank

Q.7. Who was known as the “Father of Economics”?
(1) Amartya Sen
(2) Karl Marx
(3) Adam Smith
(4) George Loewenstein
(5) None of These

Q.8. What is Gross Domestic Product(GDP)?
(1) It is the market value of all final goods and services made in the country.
(2) It is the Cost production of all final goods and services made in the country.
(3) It is the Cost services of all final goods and services made in the country.
(4) It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year.
(5) None of These

Q.9. Name the country’s first small finance bank which started its operations recently? 
(1) Capital Local Area Bank
(2) Disha Microfin Private Limited
(3) Au Financiers (India) Limited
(4) Ujjivan Financial Services
(5) Utkarsh Micro Finance

Q.10. Which Bank has opened its first branch in South Korea that is to play an important role in strengthening economic partnership between the two nations?
(1) ICICI
(2) SBI
(3) PNB
(4) HDFC
(5) None of These
11. Chairman of Banks are decided by
(a) Commerce Ministry
(b) RBI
(c) Finance Ministry
(d) Corporate Ministry
(e) None of these

12. A customer desiring to do permitted banking transactions through ATM needs to have
(a) ATM card or debit card/credit card (if compatible with the ATM function)
(b) Personal identification number (PIN), allotted by the bank while issuing ATM /Debit card/credit card
(c) Both (a) and (b)
(d) Smartphone
(e) None of the above

13. Which of the following steps is not required by the user for withdrawing money from ATM?
(a) Inserting ATM card in the card slot
(b) Entering PIN
(c) Entering account no
(d) All of the above
(e) None of the above

14. Credit cards are cards which are also known as
(a) Plastic cards
(b) Card money
(c) Plastic cards full of money
(d) All of the above
(e)None of the above

15. The Basic Committee has defined capital in two Tiers (Tier-I and Tier-II). Tier-I capital is known as
(a) Net capital
(b) Gross capital
(c) Working capital
(d) Core capital
(e) None of these

16. What is the full form Of FEMA
(a) Foreign Exchange Money Agency
(b) Foreign Exchange Money Act
(c) Full Exchange money Agency
(d) Foreign Exchange Management Act

17. A money Bill can originate-
(a) In either house of the parliament
(b) Only in Lok Sabha
(c) Only in Rajya Sabha
(d) Only in a joint sitting of 2 houses

18. Headquarters of World Bank
(a) New York
(b) Washington DC
(c) Geneva
(d) Vienna

19. Which one of the following is not an electronic banking delivery channel?
(a) Mobile Vans
(b) Mobile Phone Banking
(c) Internet Banking
(d) Tele Banking
(e) ATM

20. A centralized database with online connectivity to branches, internet as well as ATM- network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as?
(a) Investment Banking
(b) Core Banking
(c) Mobile Banking
(d) National Banking
(e) Specialized Banking

Answer
|~~~~~~~|
1- 3, 2- 5, 3- 1, 4- 3, 5- 1,
6- 3, 7- 3 8- 4, 9- 1, 10- 2,
11- c, 12- c, 13- c, 14- a, 15- d
16- d, 17- b, 18- b, 19- a, 20- b

No comments

Powered by Blogger.