COMPUTER AWARENESS MCQ - 1

1. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
a) Laser printer
b) Ink jet printer
c) Plotter
d) Dot matrix printer
e) All the above

2. Computers with 80286 microprocessor:
a) XT computer
b) AT computer
c) PS/2 computer
d) PS/3 computer
e) PS/4 computer

3. An application suitable for sequential processing:
a) Processing of grades
b) Payroll processing
c) Both a and b
d) Sometimes a or b
e) None of the above

4. Which of the following is not processing?
a) Arranging
b) Manipulating
c) Calculating
d) Gathering
e) Sorting

5. The digital computer was developed primarily in ___
a) USSR
b) Japan
c) USA
d) UK
e) India

6. Software in computer:
a) Enhances the capabilities of the hardware machine
b) Increase the speed of central processing unit
c) Both a and b
d) Either a or b
e) None of the above

7. Which of the following option in File pull down menu is used to close a MS Word document?
a) Quit
b) Close
c) Exit
d) New
e) Insert

8. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s
disk address. What information does this address specify?
a) Track number
b) Sector number
c) Surface number
d) All of the above
e) None of the above

9. Arranging of data in a logical sequence is called:
a) Sorting
b) Classifying
c) Reproducing
d) Summarizing
e) Coding

10. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
a) Producing result
b) Comparing numbers
c) Controlling flow of information
d) Performing mathematical operations
e) None of the above

11. Bluetooth is a type of radio wave information transmission system
that is good for about __
a) 30 feet
b) 30 yards
c) 30 miles
d) 300 miles
e) 3000 miles

12. The telephone is an example of a(n) ____ signal.
a) Analog
b) Digital
c) Modulated
d) Demodulated
e) a and b

13. Acredit card-sized expansion board that is inserted into portable computers that connects the modem
to the telephone wall jack:
a) Internal modem
b) External modem
c) PC Card modem
d) Wireless modem
e) Router

14. A modem that is contained within the system unit is called a(n) ____ modem.
a) external
b) internal
c) wireless
d) Wi-Fi
e) Bluetooth

15. A modem that doesn't need to be connected to a telephone line is the _____ modem.
a) external
b) internal
c) wireless
d) DSL
e) Broadband

16. Aspecial high-speed line used by large corporations to support digital communications is known as ___
a) satellite/air connection service lines
b) cable modems
c) digital subscriber lines
d) T1, T2, T3 and T4 lines
e) b and d

17. An affordable technology that uses existing telephone lines to provide high-speed connections is called ____
a) ISDN
b) Microwave
c) Cable modem
d) DSL
e) DSN

18. The capacity of a communication channel is measured in ___
a) Bandwidth
b) Bit capacity
c) Baud rate
d) Data flow
e) Baud flow

19. What is the name given to the values that are automatically provided by software to reduce keystrokes
and improve a computer user's productivity?
a) Defined values
b) Fixed values
c) Default values
d) Special values
e) Function values

20. In MS-DOS 5.0, which is the number that acts as a code to uniquely identify the software product?
a) MS
b) DOS
c) MS DOS
d) 5.0
e) 4.2.0

21. A page fault:
a) Is an error in a specific page
b) Occurs when a program accesses a page of memory
c) Is an access to a page not currently in memory
d) None of these
e) All the above

22. The process of transferring data intended for a peripheral device into a disk (or intermediate store) so that it can be transferred to peripheral at a more convenient time or in bulk, is known as ___
a) Multiprogramming
b) Spooling
c) Caching
d) Virtual programming
e) Clearing

23. An instruction in a programming language that is replaced by a sequence of instructions prior to
assembly or compiling is known as ___
a) procedure name
b) macro
c) label
d) literal
e) mini

24. Banker's algorithm for resource allocation deals with:
a) Deadlock prevention
b) Deadlock avoidance
c) Deadlock recovery
d) Mutual exclusion
e) None of these

25. The state of a process after it encounters an I/O instruction is ___
a) Ready
b) Blocked/Waiting
c) Idle
d) Running
e) Coding

26. The number of processes completed per unit time is known as _____.
a) Output
b) Throughput
c) Efficiency
d) Capacity
e) Input

27. Which of the following file name extension suggests that the file is Backup copy of another file?
a) TXT
b) COM
c) BAS
d) BAK
e) BAT

28. Which technique was introduced because a single job could not keep both the CPU and the I/O devices busy?
a) Time-sharing
b) Spooling
c) Preemptive scheduling
d) Multiprogramming
e) Multi tasking

29. A sequence of instructions, in a computer language, to get the desired result, is known as:
a) Algorithm
b) Decision Table
c) Program
d) All of the above
e) None of these

30. Information in a memory that is no longer valid or wanted is known as:
a) Non-volatile
b) Volatile
c) Surplus
d) Garbage
e) Dustbin

ANSWERS
(1) -c (2)- b (3)-c (4)-d (5)-c
(6)-a (7)-b (8)-d (9)-a (10)-b
(11)-a (12)-a (13)-c (14)- b (15)- c
(16)- d (17)- d (18)- a (19)- c (20)- d
(21)- c (22)- b (23)- b (24)- b (25)- b
(26)- b (27)- d (28)- d (29)- c (30)- d

No comments

Powered by Blogger.