CENSUS 2011 MCQ (1-103)

◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
MCQ ABOUT INDIA'S 2011 CENSUS
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
1. As per 2011 census, the State in India with the largest rural population ?
(1) Madhya Pradesh
(2) Maharashtra
(3) Punjab
(4) Uttar Pradesh
Correct Answer: Uttar Pradesh

2. As per 2011 Census, the State in India with the highest urban population ?
(1) Madhya Pradesh
(2) Maharashtra
(3) Punjab
(4) Uttar Pradesh
Correct Answer: Maharashtra

3. Accroding to 2011 Census, the rural population of India comprises ?
(1) 62.84%
(2) 64.84%
(3) 66.84%
(4) 68.84%
Correct Answer: 68.84%

4. 2011 Census covered how many districts in India ?
(1) 610
(2) 620
(3) 630
(4) 640
Correct Answer: 640

5. As per 2011 census, the literacy rate among Indians ?
(1) 67.04%
(2) 68.04%
(3) 71.04%
(4) 74.04%
Correct Answer: 74.04%

6. According to 2011 census, the literacy rate of India ?
(1) 70.04
(2) 71.04
(3) 74.04
(4) 76.04
Correct Answer: 74.04

7. According to 2011 census, the Union Territory of India with lowest literacy rate ?
(1) Andaman & Nicobar Islands
(2) Chandigarh
(3) Dadra & Nagar Haveli
(4) Puducherry
Correct Answer: Dadra & Nagar Haveli

8. According to 2011 census, the literacy rate among women in India ?
(1) 65.46
(2) 66.46
(3) 67.46
(4) 62.46
Correct Answer: 65.46

9. According to 2011 census, the literacy rate among men in India ?
(1) 82.14
(2) 84.14
(3) 85.14
(4) 86.14
Correct Answer: 82.14

10. According to 2011 census, the most populous India city ?
(1) Banglore
(2) Calcutta
(3) Delhi
(4) Mumbai
Correct Answer: Mumbai

11. As per 2011 census, the literacy rate in India is ?
(1) 71.04%
(2) 72.04%
(3) 73.04%
(4) 74.04%
Correct Answer: 74.04%

12. As per 2011 census, the number of women per 1,000 men in India is ?
(1) 920
(2) 930
(3) 940
(4) 950
Correct Answer: 940

13. As per 2011 census, the percent of urban population in total population in India ?
(1) 31.36%
(2) 33.36%
(3) 35.36%
(4) 37.36%
Correct Answer: 31.36%

14. The National Commission on population is headed by ?
(1) Prime Minister
(2) President
(3) Home Minister
(4) Registrar General of India
Correct Answer: Prime Minister

15. As compared to Census 2001, which are the 3 states to have recorded major decline in the sex ration ?
(1) J & K, Bihar, Gujarat
(2) J & K, Bihar, UP
(3) Punjab, Haryana, Asom
(4) Punjab, Haryana, Rajasthan
Correct Answer : J & K, Bihar, Gujarat

16. 201-2011 is the first decade, with the exception of __, to add lesser population compared to theprevious decade ?
(1) 1900-1910
(2) 1870-1880
(3) 1911-1921
(4) 1921-1931
Correct Answer: 1911-1921

17. __is the Census Commissoner, under whose guidance the 2011 Census has been conducted ?
(1) D K Sikri
(2) J K Banthia
(3) Dr C Chandramouli
(4) Dr M Vijayanunni
Correct Answer: Dr C Chandramouli

18. 2011 Census is Indias's ___ Census since independence and__ since 1872 ? (1) 7th, 15th
(2) 15th, 30th
(3) 8th, 10th
(4) 6th, 16th
Correct Answer: 7th, 15th

19. The latest child sex ratio ___, is the lowest since independence ?
(1) 900 : 1000
(2) 916 : 1000
(3) 914 : 1000
(4) 920 : 1000
Correct Answer: 914 : 1000

20. Debang Valley, Arunachal Pradesh and Samba Valley J & K have ?
(1) Least population density
(2) Least adult sex ratio
(3) Least female literacy
(4) Least child sex ratio
Correct Answer: Least population density

21. Which among the following pairs is/are not correctly matched ?
(1) Mizoram : Highest child sex ratio
(2) Haryana : Lowest child sex ratio
(3) Kerala : Highest literacy rate
(4) Nagaland : Highest decennial growth
Correct Answer: Nagaland : Highest decennial growth

22. __ was the Mascot of 2011 Indian Census ?
(1) A woman enumerator
(2) A helping hand symbol
(3) A child and mother
(4) A teddy bear
Correct Answer: A woman enumerator

23. The slogan of Census 2011 was ?
(1) One Census, Million Future
(2) Our Census, Million Future
(3) One Census, One Future
(4) Our Census, Our Future
Correct Answer: Our Census, Our Future

24. __is also called the "Year of Great Divide" in the demographic history of India ?
(1) 1921
(2) 1901
(3) 1931
(4) 2011
Correct Answer: 1921

25. Along with the highest sex ratio, Kerala also has the dubious distinction of highest ?
(1) Transgenders
(2) Greying population
(3) Handicapped population
(4) Child marriages
Correct Answer: Greying population

26. The first ever Census in modern human history was conducted by ?
(1) U K
(2) America
(3) New Zealand
(4) India
Correct Answer: America

27. The decadal growth of population for India as whole declined from__ in 1981-91 to __in 2001 -11 ?
(1) 23.87, 17.61
(2) 17.61 , 10.61
(3) 20.87, 10.61
(4) 17.09, 9.61
Correct Answer: 23.87, 17.61

28. The Scheduled Castes and the Scheduled TribesConstitute_ and __% of the Indian population ?
(1)8.2%, 16.2%
(2) 16.2%, 20.2%
(3) 20.2%, 16.2%
(4) 16.2%, 8.2%
Correct Answer: 16.2%, 8.2%

29. Prior to 2011 the caste census was last conducted in the year ?
(1) 1911
(2) 1921
(3) 1931
(4) 1951
Correct Answer: 1931

30. The First Registrar General and Census Commissioner of Independent India was ?
(1) M W M Yeatts
(2) J H Hutton
(3) J T Marten
(4) E A Gait
Correct Answer: M W M Yeatts

31. The First Indian Registrar General and Census Commissioner of Independent India was ?
(1) Ashok Mitra
(2) R B Chari
(3) A R Nanda
(4) R A Gopalaswami
Correct Answer: R A Gopalaswami

32. The first modern regular census in India, was started in 1881 by ?
(1) Lord Ripon
(2) Lord Lytton
(3) Lord Powell
(4) Lord Clive
Correct Answer: Lord Ripon

33. The latest census commenced on ?
(1) 31 March, 2011
(2) 1 January, 2011
(3) 1 May, 2010
(4) 1 April, 2010
Correct Answer: 1 May, 2010

34. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(1) Highest Sex Ratio - Kerala
(2) Lowest Sex Ratio - Bihar
(3) Highest Density - Delhi
(4) Lowest Density - Sikkim
Correct Answer: Lowest Density - Sikkim

35. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(1) District with highest sex ratio - Mane, Puducherry
(2) District with lowest sex ratio - Daman, Daman and Diu
(3) District with highest Child sex ratio - Lahaul spiti, Himachal Pradesh
(4) District with least sex ratio - Karnal, Haryana
Correct Answer: District with least sex ratio - Karnal, Haryana

36. Which one of the following pairs is/are not correctly matched ?
(1) Highest ST Population -Mizoram
(2) Lowest ST Population - Goa
(3) Highest SC Population - Punjab
(4) Lowest SC Population - Haryana
Correct Answer: Lowest SC Population - Haryana

37. As per 2011 Census report, which among the following pairs is/are not correctly matched ?
(1) Hindus - 80.5%
(2) Muslims - 13.4%
(3) Christians - 2.3%
(4) Sikhs - 1.5%
Correct Answer: Sikhs - 1.5%

38. As per 2011 census, the population of Hyderabad city ?
(1) 74.49 Lakhs
(2) 75 .49 Lakhs
(3) 76 .49 Lakhs
(4) 77 .49 Lakhs
Correct Answer: 77 .49 Lakhs

39. As per 2011 census, Indian city with highest population ?
(1) Bangalore
(2) Calcutta
(3) Delhi
(4) Mumbai
Correct Answer:  Delhi

40. The Indian State with lowest density of population, according to 2011 census ? (1) Arunachal Pradesh
(2) Himachal Pradesh
(3) Manipur
(4) Nagaland
Correct Answer: Arunachal Pradesh

41. The Indian Union Territory with lowest literacy rate, according to 2011 census ? (1) Andaman -Nicobar
(2) Chandigarh
(3) Dadra and Nagar Haveli
(4) Puducherry
Correct Answer: Dadra and Nagar Haveli

42. The Indian State with highest density of population, according to 2011 census ? (1) Bihar
(2) Kerala
(3) West Bengal
(4) Uttar Pradesh
Correct Answer: Bihar

43. The population of India, according to 2011 Census ?
(1) 1,210,193,422
(2) 1,200,193,422
(3) 1,190,193,422
(4) 1,100,193,422
Correct Answer: 1,210,193,422

44. The Indian State with highest population, according to 2011 Census ? (1) Andhra Pradesh
(2) Maharashtra
(3) West Bengal
(4) Uttar Pradesh
Correct Answer: Uttar Pradesh

45. The Indian State with lowest population, according to 2011 Census ? (1) Arunachal Pradesh
(2) Mizoram
(3) Nagaland
(4) Sikkim
Correct Answer: Sikkim

46. The literacy rate of India, according to 2011 Census ?
(1) 74.04%
(2) 72.04%
(3) 70.04%
(4) 68.04%
Correct Answer: 74.04%

47. The literacy of women in India, according to 2011 census ?
(1) 62.46%
(2) 63.46%
(3) 64.46%
(4) 65.46%
Correct Answer: 65.46%

48. The Indian State with highest literacy rate, according to 2011 census ?
(1) Goa
(2) Kerala
(3) Mizoram
(4) Tripura
Correct Answer: Kerala

49. The Indian State with lowest literacy rate, according to 2011 census ?
(1) Arunachal Pradesh
(2) Bihar
(3) Jharkhand
(4) Rajasthan
Correct Answer: Bihar

50. The Indian Union Territory in India with highest literacy rate, according to 2011 census ?
(1) Andaman - Nicobar
(2) Chandigarh
(3) Lakshadweep
(4) Puducherry
Correct Answer: Lakshadweep

51. The urban population in India according to 2011 census ?
(1) 31.36%
(2) 32.36%
(3) 33.46%
(4) 33.36%
Correct Answer: 31.36%

52. Population of Hyderabad city, according to 2011Census is ?
(1) 65.49 Lakhs
(2) 71.49 Lakhs
(3) 72.49 Lakhs
(4) 77.49 Lakhs
Correct Answer: 77.49 Lakhs

53. The most populous city in India, according to 2011 Census, is ?
(1) Bangalore
(2) Kolkata
(3) Mumbai
(4) New Delhi
Correct Answer: Mumbai

54. As per 2011 Census, the Indian State with highest literacy rate is ?
(1) Goa
(2) Kerala
(3) Mizoram
(4) Tripura
Correct Answer: Kerala

55. As per 2011 census, the literacy rate in India is ?
(1) 73.03%
(2) 74.04%
(3) 75.05%
(4) 76.06%
Correct Answer: 74.04%

56. As per 2011 Census, females per 1000 males in India are ?
(1) 940
(2) 950
(3) 960
(4) 992
Correct Answer: 940

57. Number of villages covered in 2011 Census of India is ?
(1) 6,20,867
(2) 6,30,867
(3) 6,40,867
(4) 6,42,867

Correct Answer: 6,40,867

58. As per 2011 Census, the total population of India is ?
(1) 1,210,193,422
(2) 1,310,193,422
(3) 1,410,193,422
(4) 1,110,193,422
Correct Answer: 1,210,193,422

59. As per 2011 Census, the literacy rate among males in India is ?
(1) 71.05%
(2) 72.02%
(3) 73.03%
(4) 74.04%
Correct Answer: 74.04%

60. As per 2011 Census, the rural population in India companies___ of the total population ?
(1) 66.84%
(2) 67.84%
(3) 68.84%
(4) 69.84%
Correct Answer: 68.84%

61. As per 2011 Census, the State in India with highest urban population is ?
(1) Haryana
(2) Madhya Pradesh
(3) Maharashtra
(4) Uttar Pradesh
Correct Answer: Maharashtra

62. As per 2011 Census, the Indian State with highest literacy rate was ?
(1) Kerala
(2) Tripura
(3) Goa
(4) Maharashtra
Correct Answer: Kerala

63. According to 2011 Census, Urban population in India comprises ?
(1) 31.36%
(2) 32.36%
(3) 33.36%
(4) 34.36%
Correct Answer: 31.36%

64. According to 2011 census, the number of cities/towns over 10 lakhs population each, in India is ?
(1) 33
(2) 43
(3) 53
(4) 63
Correct Answer: 53

65. According to 2011 census, Hyderabad
occupies____ place in cities in term of population in India ?
(1) 5th Place
(2) 6th Place
(3) 7th Place
(4) 8th Place
Correct Answer: 6th Place

66. As per 2011 census, the literacy rate of Hyderabad district ?
(1) 74.96%
(2) 76.96%
(3) 79.96%
(4) 80.96%
Correct Answer: 80.96%

67. As per 2011 census, the literacy rate of Mahabood Nagar is ?
(1) 52.06%
(2) 54.06%
(3) 55.06%
(4) 56.06%
Correct Answer: 56.06%

68. As per 2011 census, number of women per every 1000 men was in Andhra Pradesh?
(1) 982
(2) 972
(3) 974
(4) 992
Correct Answer: 992

69. According to 2011 census, the literacy rate females in India was ?
(1) 65.46%
(2) 67.66%
(3) 78.24%
(4) 82.14%
Correct Answer: 65.46%

70. Women literacy rate in India, as per 2011 Census, is ?
(1) 63.46
(2) 64.46
(3) 65.46
(4) 66.46
Correct Answer: 65.46

71. Women to men ratio in India as per 2011 Census is ?
(1) 920 : 1000
(2) 930 : 1000
(3) 940 : 1000
(4) 980 : 1000
Correct Answer: 940 : 1000

72. As per 2011 Census of India, percentage of the decadal growth of population (2011 - 2011) ?
(1) 12.28%
(2) 17.19%
(3) 17.64%
(4) 18.12%
Correct Answer: 17.64%

73. As per 2011 Census, female literacy rate in India is ?
(1) 58.75%
(2) 65.46%
(3) 79.92%
(4) 89.67%
Correct Answer: 65.46%

74. According to 2011 Census, Indian State in which maximum urban population lives is ?
(1) Gujarat
(2) Kerala
(3) Maharashtra
(4) Tamil Nadu
Correct Answer: Maharashtra

75. Main worker according to the Census of India is a person who works for how many days in a year ?
(1) 180 days
(2) 183 days
(3) 186 days
(4) 189 days
Correct Answer: 183 days

76. The first census was conducted in India in?
(1) 1872
(2) 1881
(3) 1891
(4) 1901
Correct Answer: 1872

77. At Present Registrar General and Census Commissioner of India?
(1) P.Chidambaram
(2) G.K.Pillai
(3) C.Chandramouli
(4) G.E.Vahanvati
Correct Answer: C.Chandramouli

78. Second most populous country in the world?
(1) China
(2) India
(3) USA
(4) Indonesia
Correct Answer: India

79. Most populous state in India?
(1) Uttar Pradesh
(2) Maharashtra
(3) Bihar
(4) West Bengal
Correct Answer: Uttar Pradesh

80. Least populous state?
(1) Sikkim
(2) Mizoram
(3) Arunachal Pradesh
(4) Goa
Correct Answer: Sikkim

81. Most populous Union Territory?
(1) Delhi
(2) Puducherry
(3) Chandigarh
(4) Andaman & Nicobar Islands
Correct Answer: Delhi

82. Least populous Union Terri-tory?
(1) Lakshadweep
(2) Daman & Diu
(3) Dadra & Nagar Haveli
(4) Andaman & Nicobar Islands
Correct Answer: Lakshadweep

83. The population of India has increased by more than ……… million during the decade 2001-11?
(1) 171
(2) 181
(3) 191
(4) 201
Correct Answer: 181

84. Density of population is defi-ned as the number of persons per square ?
(1) Millimetre
(2) Centimetre
(3) Decimetre
(4) Kilometre
Correct Answer: Kilometre

85. As per Census 2011, the population density of India?
(1) 325
(2) 382
(3) 482
(4) 582
Correct Answer: 382

86. As per Census 2011, the population density of Andhra Pradesh?
(1) 277
(2) 308
(3) 408
(4) 508
Correct Answer:  308

87. Which state has become the most densely populated state with 1102 persons per square kilometer?
(1) Bihar
(2) West Bengal
(3) Kerala
(4) Uttar Pradesh
Correct Answer: Bihar

88. Which state has least densely populated state with 17 persons per square kilometer?
(1) Arunachal Pradesh
(2) Mizoram
(3) Sikkim
(4) Nagaland
Correct Answer: Arunachal Pradesh

89. As per Census 2011, India's Sex Ratio is ?
(1) 933
(2) 940
(3) 1084
(4) 877
Correct Answer: 940

90. Which state has the highest sex ratio?
(1) Kerala
(2) Haryana
(3) Andhra Pradesh
(4) Punjab
Correct Answer: Kerala

91. Which state has the lowest sex ratio?
(1) Haryana
(2) Kerala
(3) Tamil Nadu
(4) Maharashtra
Correct Answer: Haryana

92. As per Census 2011, Population growth rate for the period (2001-11) ?
(1) 21.65%
(2) 17.64%
(3) 18.12%
(4) 17.19%
Correct Answer: 17.64%

93. As perCensus 2011, Andhra Pradesh density of population?
(1) 382
(2) 1102
(3) 17
(4) 308
Correct Answer: 308

94. As perCensus 2011, Andhra Pradesh Population growth rate for the period (2001-11) ?
(1) 17.64%
(2) 11.10%
(3) 12.10%
(4) 13.10%
Correct Answer: 11.10%

95. Which of the following pairings is wrong (State & Sex Ratio) ?
(1) Kerala - 1084
(2) Andhra Pradesh - 992
(3) Delhi - 866
(4) Haryana - 893
Correct Answer: Haryana - 893

96. What was the estimated cost of Census 2011?
(1) 11 Billion Rupees
(2) 22 Billion Rupees
(3) 11 Million Rupees
(4) 1 Billion Rupees
Correct Answer:  22 Billion Rupees

97. Number of total number States/Union territories recorded in Census 2011 was? (1) 35
(2) 27
(3) 34
(4) 31
Correct Answer:  35

98. Number of districts recorded in Census was?
(1) 640
(2) 740
(3) 840
(4) 550
Correct Answer: 640

99. Which state according to the Census 2011 is most populous ?
(1) Uttar Pradesh
(2) Maharashtra
(3) Bihar
(4) West Bengal
Correct Answer: Uttar Pradesh

100. Which state/UT according to the Census 2011 is least populous?
(1) Daman and Diu
(2) Sikkim
(3) Lakshadweep
(4) A & N Islands
Correct Answer: Daman and Diu

101. Which state has recorded the highest sex ratio in state?
(1) Kerala
(2) Mizoram
(3) Haryana
(4) Punjab
Correct Answer: Kerala

102. As per 2011 Census, popultion in the age group 0-6 years in India's total population ?
(1) 13.12%
(2) 14.12%
(3) 15.12%
(4) 16.12%
Correct Answer: 13.12%

103. India has_____% of the world's geographical area and_____% of the world population ?
(1) 4, 8%
(2) 2.6, 16%
(3) 2.4 16%
(4) 3.2, 15%
Correct Answer: 2.4 16%

No comments

Powered by Blogger.