Computer mcq

◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
COMPUTER MCQ :19JULY
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
1. Assembly language is –
(A) A low-level programming language
(B) High level programming language
(C) Machine Language
(D) None of these
2. In Assembly language –
(A) Mnemonics are used to code operations
(B) Alphanumeric symbols are used for ad-
dresses
(C) Language lies between high-level language
and machine language
(D) All the above
3. The following computer’s memory is character-
ized by low cost per bit stored –
(A) Primary (B) Secondary
(C) Hard disk (D) All the above
4. The following is true for Auxiliary Storage –
(A) It has an operating speed far slower than
that of the primary storage.
(B) It has an operating speed faster than that
of the primary storage.
(C) It has an operating speed equivalent than
that of the primary storage.
(D) None of these
5. Following is true for Bandwidth –
(A) The narrow the bandwidth of a communi-
cations system the less data it can trans-
mit in a given period of time.
(B) The narrow the bandwidth of a communi-
cations system the more data it can trans-
mit in a given period of time.
(C) The wider the bandwidth of a communica-
tions system the less data it can transmit
in a given period of time.
(D) None is true
6. Acknowledgement from a computer that a
packet of data has been received and verified is
known as –
(A) ACK (B) BCK
(C) ECK (D) None of these
7. The following is a communications device
(modem) which allows an ordinary telephone
to be used with a computer device for data
transmission –
(A) Keyboard (B) Acoustic coupler
(C) Mobile phone (D) None of these
8. ALGOL is the –
(A) High-level language
(B) Low level language
(C) Machine language
(D) None of these
9. A high level programming language named af-
ter Ada Augusta, coworker with Charles
Babbage –
(A) Augustan (B) Babbage
(C) Ada (D) Charlie
10. Following is a logic circuit capable of forming
the sum of two or more quantities –
(A) Adder (B) Multiplier
(C) Address (D) Access
11. To identification particular location in storage
area one have a –
(A) Address (B) Password
(C) Logic (D) None of these
12. A local storage register in the CPU which
contains the address of the next instruction to
be executed is referred as –
(A) Key register (B) Address register
(C) Pass word (D) None of these
13. A sequence of precise and unambiguous
instructions for solving a problem in a finite
number of operations is referred as –
(A) Address (B) Algorithm
(C) Advice (D) None of these

14. A character set that contains letters, digits, and
other special characters such as $,@,+,,% etc.
is referred as –
(A) Numeric (B) Alphanumeric
(C) Alphabetic (D) None of these
15. One of the components of central processing
unit (CPU) of the computer that performs
mathematical and logical operations is –
(A) ALU (Arithmetic Logic Unit)
(B) Address register
(C) Analog
(D) None of these
16. A standard intended to connect relatively low-
speed devices such as keyboards, mice,
modems and printers is –
(A) Access bus (B) Access time
(C) Connector (D) None of these
17. The concept that one can disconnect peripher-
als and plug them in without letting computer
shut down or reconfigure the system is referred
as –
(A) Hot plugging (B) Cold plugging
(C) Access bus (D) None of these
18. The time interval between the instant at which
data is called from a storage device and the
instant delivery begins in –
(A) Access time (B) Delivery time
(C) Service time (D) None of these
19. The automatic execution of lower-priority
(background) computer programs when higher-
priority (foreground) programs are not using
the system resources is referred as –
(A) Background processing
(B) Foreground processing
(C) Null processing
(D) None of these
20. A form of access to a computer or network with
specified user name and password is referred
as –
(A) Account (B) Address
(C) Algorithm (D) None of these
21. A local storage area also called a register, in
which the result of an arithmetic or logic op-
eration is formed, is –
(A) Accumulator (B) Address
(C) Algorithm (D) None of these
22. A computer that operates on data which is in
the form of continuously variable physical
quantities –
(A) Digital computer
(B) Analog computer
(C) Mechanical computer
(D) None of these
23. Anonymous FTP is the –
(A) Internet file transfer protocol
(B) Protocol that requires password
(C) None access files
(D) None of these
24. EFF sites allows anonymous FTP that –
(A) Do not require a password or access
(B) Requires password or access
(C) Is a none access file
(D) None of these
25. ANSI is –
(A) American National Standards Institute
(B) A USA based national organization that
establishes uniform standards in several
fields of computers.
(C) (A) & (B) both are true
(D) None is true
26. APL is –
(A) A high level language for specifying com-
plex algorithms.
(B) A real-time language primarily for scien-
tific applications.
(C) Only (A) is true
(D) Both (A) & (B) are true
27. The overall design, construction, organization
and interconnecting of the various components
of a computer system is referred as –
(A) Computer Architecture
(B) Computer Flow chart
(C) Computer Algorithm
(D) None of these
28. Asynchronous communication is –
(A) Communication between independently operating units
(B) Communication between dependent
operating units
(C) Communication between independent and
dependent operating units
(D) None of these
29. Audio response is –
(A) Output medium
(B) Produces verbal responses from the
computer system
(C) Both (A) & (B) are true
(D) None is true
30. Automated Office refers to the merger of
___________ in an office environment.
(A) Computers (B) Office
(C) Telecommunications (D) All the above
31. Auxiliary storage is –
(A) Secondary storage
(B) Primary storage
(C) Processing device
(D) None of these
32. Archive is –
(A) Backup storage (B) Forward operation
(C) Primary storage (D) None of these
33. A branch of computer science that deals with
computers that possess reasoning, learning and
thinking capabilities that resemble those of
human beings is recognized as –
(A) Software engineering
(B) Artificial intelligence
(C) Hardware engineering
(D) None of these
34. ASCII is –
(A) A standard coding system for computers
(B) Hardware device
(C) Software
(D) None of these
35. Following is true for Bandwidth –
(A) The wider the bandwidth of a communica-
tions system the more data it can transmit
in a given period of time.
(B) The narrow the bandwidth of a communi-
cations system the more data it can trans-
mit in a given period of time.
(C) The wider the bandwidth of a communica-
tions system the less data it can transmit
in a given period of time.
(D) None is true
36. ASCII-8 is –
(A) An extended version of ASCIl-7
(B) Is a 8-bit code
(C) Both (A) & (B) are true
(D) Both (A) & (B) are false
37. ASCII File is –
(A) Document file in the universally recog-
nized text format
(B) Word processor
(C) System file
(D) None of these
38. A program that translates mnemonic statements
into executable instructions is referred as –
(A) Software (B) Assembler
(C) Translator (D) None of these
39. An assembler is a –
(A) Translator (B) Hardware
(C) Assembly language (D) None of these
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
               Answers
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
1. (A) 2. (D) 3. (B) 4. (A) 5. (A)
6. (A) 7. (B) 8. (A) 9. (C) 10. (A)
11. (A) 12. (B) 13. (B) 14. (B) 15. (A)
16. (A) 17. (A) 18. (A) 19. (A) 20. (A)
21. (A) 22. (B) 23. (A) 24. (A) 25. (C)
26. (D) 27. (A) 28. (A) 29. (C) 30. (D)
31. (A) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (A)
36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (A)
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆

No comments

Powered by Blogger.