Operating Systems MCQ (101-200)

◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
Operating Systems MCQ Questions:
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆

101. Which of the following shutdown method is often called Warm Boot?

a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate

102. ______ is most often done after fixing a problem, adding a new program or making configuration change

a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate

103. ___ is a compromise mode between Shut Down and Sleep mode because it does not consume power and remembers the current state of your desktop

a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate

104. You should choose this mode if you don’t know how long you won’t use your computer but want to have the same desktop state when you resume

a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate

105. The category of operating system that you most likely have running on your PDA computer is a …. Operating system

a. Real time
b. Single user, single task
c. Single user, multitask
d. Multiuser, multitask

106. Running multiple programs at the same time is called:

a. Multitasking
b. Foreground tasking
c. Single tasking
d. Symmetric

107. What is the meaning of “Hibernate” in Windows XP/Windows 7?

a. Restart the Computer in safe mode
b. Restart the Computer in hibernate mode
c. Shutdown the Computer terminating all the running applications
d. Shutdown the Computer without closing the running applications

108. The function of Dir/W is

a. Show all details of file
b. Show only file name and directory name
c. Shows only directory
d. All of the above

109. Page stealing

a. Is a sign of an efficient system
b. Is taking page frame from other working sets
c. Should be the turning goal
d. Is taking layer disk space for page in page out

110. What do you mean by dialog box?

a. Interactive message box
b. Group of options
c. Set of controls
d. All of the above

111. Dial up connection allows you to

a. Connect ISP
b. Internet
c. Server
d. All of above

112. To properly exit Windows

a. Click the stop button on the desktop
b. Click the exit button on the desktop
c. Select shut down from Start menu
d. None of above

113. Which is not a system tool?

a. Folder
b. Backup
c. Scandisk
d. Format

114. A utility that can be used to minimize the number of fragmented files and enhance the speed

a. Disk space
b. Defrag
c. Scandisk
d. Double space

115. To change the volume label

a. Vol
b. Label
c. Scandisk
d. None

116. Which of the following is a disk compression tools?

a. Drive space
b. Defragmenter
c. Scandisk
d. None of the above

117. To save your computer from viruses you will do

a. Install antivirus software and run it
b. Make physical safe for the removal disk
c. Scan the removable disk before using it
d. All of the above

118. How can you optimize performance of your computer?

a. Delete unused files
b. Defrag disk
c. Scan for virus
d. All of above

119. Scandisk

a. Checks the disk
b. Give information about disk
c. Run from DOS mode
d. All of the above

120. Recently used application file list appears in the Windows operating system

a. Setting menu
b. Documents menu
c. Run dialog box
d. Programs menu

121. Batch file is used to

a. Run program
b. Show the contents
c. run commands automatically
d. All of above

122. …. are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or electric thermostat

a. Server
b. Embedded computer
c. Robotic computer
d. Mainframes

123. The title bar always displays on

a. Top of the open windows
b. Left side of the open window
c. Right side of the open window
d. All of above

124. Which of the following is used to display the content of a certain drive or folder?

a. Click the drive or folder while holding down the Alt key
b. Triple click the drive or folder
c. Right click the drive or folder
d. Double click the drive or folder

125. Which of the following file menu option saves document to disk?

a. Save
b. Create
c. Rename
d. All of above

126. While working with MS DOS which command is used to change the extension of all file names ending with .txt to doc?

a. Ren *.doc *.txt
b. Ren .txt .doc
c. Ren file.doc file.text
d. Ren a:*.doc *.doc

127. Booting means

a. Restarting computer
b. Installing program
c. Removing errors
d. Switch off

This is second set of Operating Systems MCQ Questions. Please find other pages with more questions from OS.

128. Booting means

a. Restarting computer
b. Installing program
c. Removing errors
d. Switch off computer

129. RD command are used to

a. Remove an empty directory
b. Remove non empty directory
c. Remove directory including files
d. None of the above

130. When you open my computer on desktop you see the information of

a. Hard disk
b. CD
c. Removable disk
d. All of the above

131. ….is an intermediate storage for deleted files

a. My computer
b. My documents
c. Recycle bin
d. None of above

132. We can start the application from?

a. Log off
b. Network place
c. Recycle bin
d. Run

133. Which command is used to list out deleted files in DOS?

a. list
b. Undelete/list
c. Recover
d. All of the above

134. Which of the following is not process states?

a. New
b. Running
c. Ready
d. Finished

135. Which command is used to delete the directory and all of its contents in one step?

a. Deltree
b. CD
c. Rd
d. Dir *.*

136. What you type at the DOS command prompt to return back to windows?

a. Command
b. Exit
c. Quit
d. Return

137. What do you type at the DOS command prompt to return back to Windows

a. Command
b. Exit
c. Quit
d. Return

138. The question mark (?) indicates in file searching

a. A single character
b. A group of character
c. Questions
d. None of above

139. Save operation means

a. Put data into processor
b. Put data into internal memory
c. Put data into secondary storage
d. Put data into monitor

140. CAD software is most likely to be used by

a. Web designer
b. Engineers
c. Project Manager
d. Magazine Editor

141. A spooler is a

a. Location in memory that maintains the contents of documents until it prints out
b. Queue of print job that are waiting to print
c. Program that coordinates the print job that are waiting to process
d. Message sent from the printer to the operating system when a print job is completed

142. The problem with …file is that they slow your computer’s operation

a. Fragmented
b. Formatted
c. Program
d. All of above

143. User action such as keystroke or mouse click are referred to as

a. Interrupt
b. Tasks
c. Processes
d. Event

144. Which is not external command?

a. Doskey
b. Verify
c. Print
d. Find

145. What is the method of handling deadlocks?

a. Use a protocol to ensure that the system will never enter a deadlock state.
b. Allow the system to enter the deadlock state and then recover.
c. Pretend that deadlocks never occur in the system.
d. All of the Above

146. To delete a file without allowing it to store in recycle bin

a. Press Delete key
b. Press Shift + Delete key
c. Press Ctrl + Delete key
d. Press Alt + Delete key

147. Operating system is a ….

a. System software
b. Application software
c. Presentation software
d. Database software

148. To display a shortcut menu for an object you use

a. Click the object
b. Right click the object
c. Point the object and press Ctrl+P
d. Touch the object on the screen with your finger

149. Which of the following separates primary file and extension is

a. Dot
b. Period
c. Point
d. All of the above

150. In Microsoft windows, the graphical pattern on the desktop used as background for windows is

a. Icons
b. Wall paper
c. Picture
d. Background

151. All of the following are task performed by the operating system except

a. Managing hardware on the computer
b. Controlling the access that application program has to the CPU
c. Performing housekeeping task like file compression and disk defragmentation
d. Provides an interface for user to interact with computer

152. Which of the following is not an operating system?

a. CP/M
b. Unix
c. Pascal
d. MS DOS

153. Operating system is like a

a. Government
b. Police
c. Parliament
d. All of above

154. Underlined character on the menu or dialog box known as

a. Hot spot
b. Hot key
c. Pane
d. Underline word

MCQ Sets presents the second 100 Operating Systems MCQ Questions here. You can attempt online quiz or download pdf files of these questions. Please check at menu.

155. Which key deletes text before, or to the left, of the insertion point?

a. PageUp
b. Delete
c. PageDown
d. BackSpace

156. The chunks of a memory are known as 

a. Sector
b. Offset
c. Page
d. Frame

157. Start/restart the computer is called

a. Exit
b. Run
c. Option
d. Boot

158. Which file is transferred when computer is start up?

a. Document
b. Program files
c. Operating system
d. System files

159. Which of the following is an example of utility?

a. Antivirus
b. Word
c. Operating system
d. Data recovery

160. Which is built directly on the hardware?

a. Computer Environment
b. Application Software
c. Operating System
d. Database System

161. ….system is built directly on the hardware

a. Environment
b. System
c. Operating
d. None

162. The purpose of run command in start menu is to

a. Launch internet browser
b. Open internet explorer
c. Open windows explorer
d. Start programs

163. You can select My Computer icon and press Alt + Enter to

a. Delete it from desktop permanently
b. Open it in Explorer mode
c. Open System Properties dialog box
d. Pin it on Start menu

164. Generally quick launch toolbar is displayed on

a. the left side of taskbar
b. the right side of taskbar
c. on the middle of taskbar
d. a bar out of taskbar

165. Which is not a valid file system?

a. FAT 16
b. FAT 32
c. NTFS
d. FXZ

166. Which file system DOS typically use?

a. FAT 16
b. FAT 32
c. NTFS
d. LMFS

167. Which file system Windows 95 typically use?

a. FAT 16
b. FAT 32
c. NTFS
d. LMFS

168. Which of the following is not a mode in starting Windows?

a. Command Prompt
b. Safe Mode
c. Normal Mode
d. Turbo Mode

169. Which of the following is default mode for Windows to start?

a. Command Prompt
b. Safe Mode
c. Normal Mode
d. None of above

170. The file system “NTFS” stands for

a. New Type File System
b. Never Terminated File System
c. New Technology File System
d. Non Terminated File System

171. What is the full form of NTFS

a. New Technology File System
b. New Technical File System
c. New Technician File System
d. None of the above

172. Which one of the following is not the function of Operating System?

a. Resource Management
b. File Management
c. Networking
d. Processor Management

173. How do you connect internet in your system?

a. My computer >> dialup networking
b. Control panel >> modem
c. Network neighborhood
d. None of above

174. The following applications may appear on system tray except

a. System Clock
b. Volume Control
c. Network Connection
d. MS Office Suite

175. Which of the following is text browser?

a. Lynx
b. Hot Java
c. Netscape
d. Internet Explorer

176. Which of the following is default location of saving and opening file?

a. Desktop
b. My computer
c. My documents
d. All of above

177. By default we can save the file in

a. Desktop
b. Recycle bin
c. My document
d. My computer

178. ____ is the operating systems File and folder Manager

a. Windows Explorer
b. Windows Control Panel
c. My Computer
d. My Documents

179. It is used to explorer the contents of computer, drives as well as manage files

a.
b. My Document
c. My Computer
d. My Network Place

180. The necessary conditions needed before deadlock can occur?

a. No Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, Circular Wait
b. Mutual Exclusion, No Hold and wait, Preemption, Circular Wait
c. Mutual Exclusion, Hold and wait, No Preemption, Circular Wait
d. Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, No Circular Wait

181. The OS used to operate the mobile phone is a

a. Smart card OS
b. Embedded OS
c. Multiuser OS
d. None of above

182. UNIX operating system is a(n)

a. Time sharing operating system
b. Multi-user operating system
c. Multi-tasking operating system
d. All of the above

183. The ability of an operating system to control the activities of multiple program at the same time is called

a. Multitasking
b. Multiprocessing
c. Multioperating
d. Multipaging

These are Operating Systems MCQ Questions. Please be informed that you can download pdf files or attempt online quizzes of these questions. Check the menu at the top.

184. The OS used to operate the mobile phone is a

a. Smart card OS
b. Embedded OS
c. Multi user OS
d. None of above

185. Unix Operating System is an

a. Multi User Operating System
b. Time Sharing Operating System
c. Multi Tasking Operating System
d. All the Above

186. ….is used in operating system to separate mechanism from policy

a. Single level implementation
b. Two level implementation
c. Multi level implementation
d. None

187. ______ is used in operating system to separate mechanism from policy

a. Single level implementation
b. Two level implementation
c. Multi level implementation
d. None

188. Essential files of MS DOS are

a. Command.com
b. Io.sys
c. Msdos.sys
d. All of above

189. Which Operating System doesn’t support long file names?

a. OS/2
b. Windows 95
c. MS-DOS
d. Windows NT

190. We need system files to run

a. MS Word
b. MS Excel
c. MS Dos
d. MS Access

191. What is the function of folder?

a. Save files
b. Delete files
c. Move files
d. All of the above

192. Which command is used to open the directory?

a. Open
b. Chdir
c. Move
d. All of above

193. Which button might you find in a windows title bar?

a. Close button
b. Maximize button
c. Minimize button
d. All of the above

194. Press the ….button to have the window fill the entire screen

a. Close
b. Maximize
c. Minimize
d. none of the above

195. Which windows features can be accessed from the start menu?

a. Help
b. Windows Explorer
c. Microsoft Network
d. All of above

196. … are list of commands that appear on the screen

a. GUIS
b. Icons
c. Menus
d. Windows

197. The box on …. that allows you to choose where to go and is located below the standard toolbar

a. System menu
b. Address bar
c. Menu bar
d. None of these

198. A …. is a set of computer instructions that carry out a task on the computer

a. Program
b. Database
c. Memory files
d. None of the above

199. Which command is used to copy system files?

a. Sys
b. Command
c. MD
d. Move

200. To make file in MS Dos we need command

a. Copy
b. Copy con
c. MD
d. Make File

101 – b

102 – b

103 – d

104 – d

105 – b

106 – a

107 – d

108 – b

109 – b

110 – d

111 – a

112 – c

113 – a

114 – b

115 – b

116 – a

117 – a

118 – d

119 – d

120 – b

121 – c

122 – b

123 – a

124 – d

125 – a

126 – a

127 – a

128 – a

129 – a

130 – d

131 – c

132 – d

133 – b

134 – d

135 – a

136 – b

137 – b

138 – a

139 – c

140 – b

141 – c

142 – a

143 – d

144 – b

145 – d

146 – b

147 – a

148 – b

149 – d

150 – b

151 – c

152 – c

153 – a

154 – b

155 – d

156 – d

157 – d

158 – d

159 – a

160 – c

161 – c

162 – d

163 – c

164 – a

165 – d

166 – a

167 – b

168 – d

169 – c

170 – c

171 – a

172 – c

173 – a

174 – d

175 – a

176 – c

177 – c

178 – a

179 – b

180 – c

181 – b

182 – d

183 – a

184 – b

185 – d

186 – b

187 – b

188 – d

189 – c

190 – c

191 – d

192 – b

193 – d

194 – c

195 – d

196 – c

197 – b

198 – a

199 – a

200 – b

 

No comments

Powered by Blogger.